söndag 20 januari 2019

Investera i guld

Guld har varit en bra investering (framförallt) i oroliga tider i tusentals år och lär så förbli. För att ta ett dagsaktuellt exempel:

"Customers are taking money -- physical money -- out of the bank and they're buying gold bullion with us to store it, and it's a hedge,"

Källa: Brexit bullion: Fear of no-deal triggers Irish gold rush

Vad det handlar om här är alltså en oro för att Brexit ska försvaga valutan och att investerare då söker sig till guld.

Guldprisets utveckling under senaste året:



Som synes har guldet gått upp kraftigt senaste tiden när börsen har gått ner. Det är precis därför man vill ha guld i portföljen, det är en försäkring (eller "hedge" som det står i citat ovan) mot en fallande börs. 

Lämplig andel i en "normal" portfölj kan vara 5-10%, jag har självt cirka 5% i dagsläget men kan tänka mig att öka något. I portföljer så som Permanent Portfolio och Golden Butterfly är guld en viktig del och utgör 20-25% av portföljen. 

Vilka alternativ finns då för att investera i guld?


Certifikat

Certifikat kan sägas vara en spekulation i terminspriset på guld, vilket inte nödvändigtvis är det samma som priset på guld. Kan fungera på kort sikt för att spekulera i priset på guld men sämre på lång sikt.

Exempel: GULD AVA, GULD S

ETF

ETF:er som har fysiskt guld som underliggande tillgång är ett betydligt bättre alternativ än certifikat. En nackdel för mig personligen är att de inte går att handla på Avanza, utan bara på Nordnet. Eller rättare sagt, de går bara att handla via telefonorder hos Avanza vilket har ett minimumcourtage om cirka 200 kronor enligt Avanzas prislista. Handlar man för över 20 000 per gång kan det kanske vara ett alternativ då courtaget i så fall blir cirka 1%.

Exempel: ETFS Physcial Swiss Gold (GZUR), Xetra Gold (4GLD)

Fond som investerar i guld

Finns mig veterligen bara en fond (ej ETF) som investerar i guld och det är Pacific Precious. Tittar man på historiken så fungerar den relativt väl, dvs den korrelerar betydligt mer med guldpriset än med t ex OMXS30. Förvaltare Eric Strand har varit med i ett antal poddar och annat och pratat om sin fond. Särskilt avsnitt 51 av rikatillsammans rekommenderas.

Exempel: Pacific Precious

Förvara i valv

Ett intressant alternativ är att köpa guld fysiskt men betala för att ha det förvarat. En populär tjänst för detta är BullionVault. Enda nackdelen är väl egentligen kostnaden för förvaring som är minimum cirka 500 kronor/år. För att komma ner i en avgift på 1% bör man alltså ha minst 50 000 hos BullionVault.

En ny (svensk!) aktör är Nordic Gold Trade. Även här ligger årskostnaden på minst 500 kronor. Det är ganska knapphändig information på Nordic Gold Trades sida, det enda som framgår är egentligen att köp av förvaring är en manuell process som sker via mail eller telefon. Ser intressant ut men avvaktar tills det finns mer information. 

Exempel: BullionVault, Nordic Gold Trade

Förvara själv

Det går givetvis att köpa investeringsguld själv från t ex Liberty Silver. Fördelen är ju här att du själv äger guldet fysiskt och inte har det i pappersform (som i Certfikat, ETF, Fond) eller i valv i Schweiz (BullionVault). Den uppenbara nackdelen är hur man ska förvara det. Förvar man det hemma behöver man undersöka med sitt försäkringsbolag vilka regler som gäller och vad man behöver för försäkring. Något säger mig dock att det inte är den vanligaste frågan till ett försäkringsbolag och att det kan vara svårt att få ett glasklart svar...

Slutsats

Sammanfattningsvis skulle jag säga att investerar man stora belopp är egentligen BullionVault att föredra. För mindre belopp är Pacific Precious eller ETF bra alternativ. Själv har jag idag valt Pacific Precious.

Eller varför inte sprida riskerna och dela upp investeringen: lite BullionVault, lite Pacific Precious, lite ETF och (väldigt) lite fysiskt guld hemma 😃.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar