söndag 10 mars 2019

Sparroboten June från Danske Bank


Inte June.


Så kallade sparrobotar eller fondrobotar är hett just nu och nu har även Danske Bank hoppat på tåget och lanserat sin sparrobot "June" i Sverige.

Jag blir som vanligt besviken när jag inser att det inte är något annat än en vanlig fond-i-fond, dvs en fond med innehav i andra fonder.

Man får svara på ett fåtal frågor om tidshorisont och risk och får sedan ett förslag som är en av följande fem fond-i-fonder (fördelning mellan räntor/aktier/övrigt inom parentes)

June Moderate (67,8/26,3/5,9)
June Balanced (52,6/43,1/4,2)
June Progressive (37,3/57,8/4,9)
June Oppurtunity (12/85,9/2,1)
June Equity (0/99,2/0,8)

Om vi t ex tittar på mittenalternativet June Progressive (som har en fördelning mellan aktier och räntor mycket när den klassiska 60-40-portföljen) ser de 10 största innehaven enligt faktabladet just nu ut så här:

Procapture Usa Index Fund - Akkumulerende, Klasse Dkk W 18,1%
Procapture Global Ac Index Fund - Akkumulerende, Klasse Dkk W 10,0%
Procapture Global Emerging Markets Index Fund - Akkumulerend... 8,8%
Procapture Europe Index Fund - Akkumulerende, Klasse Dkk W 8,5%
Danske Invest Emerging Markets Debt Hard Currency - Accumula... 7,2%
Db X-Trackers Ii Iboxx Sovergn. Euroz. 1c Ucits 6,9%
Danske Invest Sicav Euro High Yield Bond Class I 6,0%
Lyxor 3-5y Investment Grade (Dr) Ucits Etf(Fr) 4,8%
Spdr Barclays 1-3 Year Euro Go B Ucits Etf(De) 4,6%
Danske Invest Sicav Global Corporate Bonds Class I 4,3%

Aktiedelen är som väntat uppdelat mellan indexfonder USA/Globalt/Tillväxtmarknad/Europa. Inte så mycket att säga om förutom att det blir lite tårta-på-tårta att ha både globalfond och indexfonder från övriga regioner, men ok.

Räntedelen är desto svårare att utvärdera men det är i alla fall en mix av obligationer med kortare (1-3 år) och lite längre (3-5 år) löptid och av obligationer av högre kvalitet (Investment Grade) och lägre kvalitet med potential till högre avkastning (High Yield, även känt som "junk bonds" 😃). Det finns även spridning mellan olika regioner.

Sammantaget verkar det vara helt okej fonder men inte fantastiskt.

Personligen ogillar jag att andelen räntor och aktier kan svänga ganska kraftigt men det kanske är en smaksak:

"Fondens normala tillgångsallokering är 50% i aktier och 50% i obligationer, men detta kan justeras beroende på förvaltarens marknadsutsikter. Allokeringen till aktier ska vara mellan 30% och 75% samt allokeringen till obligationer och andra räntepapper mellan 25% och 70%"

I t ex Lysas robot väljer man själv fördelning (t ex 60-40) och sen hålls den fördelningen genom automatisk ombalansering vilket jag tycker är att föredra.

Avgiften då? Danske Bank tar 0,59% avgift för fond-i-fonden, oavsett vilken man väljer. Billigt jämfört med många andra bankfonder men ganska dyrt jämfört med andra alternativ (som dessutom är bättre).

Omdöme
Sammanfattningsvis så är det här ett okej alternativ för den som enbart är kund i Danske Bank men bemödar man sig med att öppna ett konto på Avanza eller Lysa så finns det bättre alternativ.

Alternativ
Några alternativ som jag tycker är bättre än Danske Banks, med det bästa först:

Lysa
Jag har tidigare skrivit kort om lysa när de började med återbetalning/utdelning men inte kommit till skott att själv öppna konto där än. Lysa tycker jag är den bästa sparroboten då den har bäst fonder, lägst avgift (0,4%), fast fördelning mellan räntor och aktier och möjlighet till utbetalning.

DIY på Avanza
Do It Yourself-lösningen på Avanza är att helt enkelt köpa Avanza Global som är en globalfond med extremt låg avgift (0,10%). Vill man ha räntor också kan man t ex välja Spiltan räntefond Sverige (0,23%) och AMF Räntefond Lång (0,14%). En 60-40-portfölj med dessa hamnar på 0,13% i avgift. Man får dock inte samma spridning som i robotalternativen.

Avanza Auto
Avanzas "robot" är ganska lik Danske Banks med sex olika fond-i-fond att välja mellan. Har dock lägre avgift på max 0,49%.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar