lördag 16 mars 2024

Pensionsöversikt

 


De flesta har nog (betydligt) mer pengar i sina olika pensionslösningar än i sitt privata sparande, trots det pratas det ganska lite om det när det kommer till investeringar.

En anledning kan förstås vara att det egentligen inte är särskilt mycket man behöver göra, förutom att välja en arbetsplats som betalar in till tjänstepensionen (vilket väl 90% eller så gör) och förstås gärna tjäna så mycket som möjligt och jobba så länge som möjligt.

Utöver det kan man se över sina fondval i PPM och i vissa fall i tjänstepensionen.

PPM

På grund av den höga fondrabatten i PPM är det i teorin en god idé att välja aktivt förvaltade fonder här och byta då och då. I praktiken visar det sig dock vara ganska svårt att slå index på detta sätt.

Jag har testat den strategin periodvis och det har gått bra vissa år och sämre andra, totalt är min utveckling ändå ungefär som index.

Sedan några år tillbaka är jag därför tillbaka i 100% AP7 aktiefond och lär väl så förbli.

Tjänstepension

Har man en traditionell försäkring och långt kvar till pensionen gör man här klokt i att byta till en fondförsäkring om möjligt. Om det går att göra över huvud taget beror på vilket avtal man tillhör, i mitt fall PA16 Avdelning 2. Enligt avtalet placeras varje månad:

2,5% av månadslönen i den valbara delen

2% av månadslönen i Kåpan tjänste

1,5% av månadslönen i Kåpan flex (nytt från 2024!)

De två sistnämnda är traditionella försäkringar vars innehåll inte går att påverka själv. Värt att notera är att det från och med i år alltså betalas in 1,5% extra varje månad jämfört med tidigare vilket med ränta på ränta kan göra ganska stor skillnad under ett yrkesliv.

De 2,5% som man kan styra över själv placerar jag sedan några år tillbaka hos AMF med följande fördelning:

70% AMF Aktiefond Global

10% AMF Aktiefond Sverige

10% AMF Aktiefond Småbolag

10% AMF Aktiefond Tillväxtmarknader

AMF har hittills på gott och ont erbjudit ett ganska skralt utbud som i princip bestått av ett tiotal av deras egna fonder. Blev därför något förvånad när de nyligen lade till följande fonder:

Handelsbanken Hälsovård Tema

Swedbank Robur Fastighet

Swedbank Robur Technology

Samtliga kostar 0,5% vilket är en ganska kraftig rabatt mot de cirka 1,3-1,5% de kostar på Avanza. Jag har ägt samtliga tidigare (tror jag) i egna portföljer tidigare och visst blir man lite sugen på att köpa t ex Swedbank Robur Technology med rabatt när man tittar på utvecklingen den senaste tiden.

Portföljen jag har idag på AMF tror jag dock är så pass bra att den i princip kan se ut så fram tills pension utan några ändringar vilket också är ganska skönt, så det blir troligen inga förändringar just nu. Möjligen efter nästa techkrasch 😏.

lördag 2 mars 2024

Senaste köp



Multi Asset

Med förmodat sjunkande räntor börjar räntefonder se allt intressantare ut och jag har därför valt att öka ränteexponeringen något i portföljen. Jag hade 4% "över" och dessa kommer nu placeras i räntefonden Captor Iris Bond A.

Den ger exponering mot svenska räntor med mycket långa löptider på cirka 10-15 år. I teorin (och som det  brukar heta, "allt annat lika") bör alltså en sänkning av styrräntan med 1% medföra en uppgång för fonden på 10-15%.

Jag kunde också ha valt att bara skjuta in mer pengar i AMF Räntefond Mix men valde att komplettera med Captors fond pga de längre löptiderna.

Tänkt fördelning i portföljen med 50% aktier och 50% övrigt är numera så här:

Storebrand Global All Countries (40%)
Spiltan Aktiefond Investmentbolag (5%)
PLUS Allabolag Sverige Index (5%)

Xetra-Gold (4GLD) (15%)
AMF Räntefond Mix (10%)
WisdomTree Physical Silver (VZLC) (5%)
Amundi Blbrg Equlwght Commdt ex-Agricl (10%)
Amundi Fds Volatil Wld A USD C (5%)
Captor Iris Bond A (4%)
BITCOIN XBT (1%) 

Av övriga innehav är det värt att notera att BITCOIN XBT stigit med cirka +50% i år och att bitcoin nu återigen närmar sig ATH. Jag är visserligen glad att jag har 1% exponering mot bitcoin men tänk om man hade vågat ha 10%...  

En krasch på -80% eller så lär väl dock komma även den här gången förr eller senare så det börjar väl bli dags att sälja av lite. 

Utdelningsfonden

Jag har länge haft som mål att ha minst 20% utdelande ETF:er i portföljen vilket nu har uppnåtts genom att sälja av ett antal innehav och placera i ETF:er istället. För närvarande är det faktiskt 25% som är placerat i ETF:er. Förutom att ha fyllt på i tidigare innehav har jag också köpt in dessa tre:

Franklin European Quality Dividend UCITS ETF
WisdomTree Emerging Markets Equity Income UCITS ETF
WisdomTree Emerging Markets SmallCap Dividend UCITS ETF

Den förstnämnda är en ETF med europeiska högutdelande bolag som bland annat Petrusko har skrivit om. Lite som en europeisk XACT Norden Högutdelande, kanske.

Övriga är inriktade på tillväxtmarknader och därmed länder så som Taiwan, Kina, Brasilien, Sydkorea och Indien. Att investera i tillväxtmarknader jämfört med övriga marknader har historiskt lett till lägre avkastning de flesta tidsperioder men någon gång vänder det väl 😏. Jag tycker en mindre exponering om max 5-10% av portföljen är ok och just nu ligger den på cirka 2%.