lördag 11 september 2021

Lugnet före stormen?


Precis som Miljonär innan 30 har jag också noterat att det rapporteras ovanligt mycket om FIRE i media igen. Det brukar ju bli så efter en längre tids uppgång, när börsen går dåligt är det ingen som vill skriva om hur man kan bli rik på investeringar. Även om det väl egentligen är då som är bästa tiden att börja och inte nu när svenska börsen är +30% för året och globala index cirka +20%.

Samtidigt rapporteras det faktiskt också om att insiders har sålt ovanligt mycket den senaste tiden. Om det beror på oro för kommande nedgångar eller något annat är tyvärr svårt att veta men det spelar troligen en viss roll. 

Kanske mer oroande då att pensionsförvaltaren Alecta börjar dra ner på aktieexponeringen. "Alternativa investeringar" ska öka från dagens 12% till 20% fram till 2024 så en ganska långsam nedtrappning men ändå ett tecken i tiden.

Det börjar förstås klia lite i fingrarna även på mig att dra ner på risken nu men det är något jag ska försöka undvika. Även om man skulle få rätt nu måste man ju som bekant även få hyfsat rätt om när man ska börja öka risken igen.

3 av 4 portföljer har dessutom en tidshorisont på 20 år eller mer så där behöver jag egentligen inte bry mig om hur börsen går enskilda år(!), vilket är lättare sagt än gjort. 

De 3 pensionsportföljerna är aktietunga men innehåller också någon form av hedge/krockkudde.

Pension 1 - Lysa 80/20

Den klart största portföljen, som i sin tur består av cirka 1/3 av Lysas hållbara inriktning och 2/3 bred inriktning, båda med fördelningen 80% aktier och 20% räntor. Just i år har den hållbara inriktningen gått betydligt bättre än den breda både på aktiesidan och räntesidan så jag tror det kan finnas en poäng i att ha båda inriktningarna.

Hedge: 20% räntor

Pension 2 - Utdelningsfonden

Det här är den enda portföljen jag har som bara innehåller aktier. Av de över 100 aktierna i portföljen finns det dock en del så kallad "fixed income" så som preffar och REITs. Hur stor del det är har jag faktiskt inte kontrollerat så det får kanske bli en senare övning, uppskattningsvis cirka 10%.

Hedge: 10% fixed income

Pension 3 - SAVR

I den minsta pensionsportföljen återfinns fonderna Proethos fond, AuAg Silver Bullet, AuAg Precious Green och AMF Aktiefond Småbolag. Silver Bullet kan man räkna som antingen exponering mot aktiemarknaden eller exponering mot ädelmetaller. Jag väljer det senare och får då en total exponering på cirka 25% (15% Silver Bullet + 10% genom den fysiska guldexponeringen i Precious Green) mot ädelmetaller i portföljen.

Hedge: 25% Guld/silver

Multi Asset

Slutligen är Multi Asset-portföljen den som har lägst exponering mot aktier (cirka 55%) och är också tänkt att kunna användas före pension om det skulle behövas.

Hedge: 20% guld, 10% silver, 10%råvaror, 5% krypto

Fortsatt sparande

Trots diversifieringen ovan har jag dragit ner på aktieköpen de senaste två månaderna, förra månaden gick 50% till aktier och 50% till sparkonto och det lär bli något liknande denna månad om värderingarna ligger på den här nivån.

Som alternativ till att fylla på sparkontot ännu mer har jag faktiskt börjat fundera på att amortera lite extra på CSN-lånet. Rationellt är det jättedumt när räntan ligger på 0,05%(!) i år och mer eller mindre kommer ätas upp av inflationen kommande år så länge den ligger på den nivån.

Men psykologiskt skulle det kännas väldigt skönt att vara helt skuldfri (jag har inga andra lån) och beloppet som återstår är ganska överkomligt, drygt 50 000.

Att man nu börjar tala om att höja räntan kraftigt på CSN-lån ger mig ytterligare en ursäkt 😉. Visserligen från 0,05% till fortfarande mycket låga 0,5-0,6% men det är ju i dagens nollräntemiljö. Vad händer om/när vi får en reporänta på 1-2%? eller 3-6%?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar