lördag 30 januari 2021

Meme-ekonomi och bubblor


Det är mycket som är konstigt på börsen just nu. Nedan följer några tecken på att vi kanske är nära en ny topp.

Wall Street Bets

Konstigast av allt är förstås det som händer med GameStop med flera aktier, drivet av wallstreetbets på reddit. Ett fåtal kommer tjäna stora pengar på detta men de allra flesta (småsparare så väl som hedgefonder) riskerar att bränna sig rejält.

Antalet ägare av  GameStop på Avanza har ökat från cirka 600 för några veckor sedan till i skrivande stund över 28 000. Hur många av dessa som förstår riskerna vet jag förstås inte men jag blir lite rädd när jag t ex ser ett upprört meddelande på twitter där en användare undrar varför Avanza stoppar hans order. 

Det gör de förstås inte utan det är den enorma volaliteten i aktien i kombination med viss eftersläpning av amerikansk kursdata som gör att det kan vara svårt att få igenom ordern. Förstår man inte hur orderläggning går till är det kanske inte GameStop man ska satsta på, och inte annars heller för den delen.

TikTok investors

Något annat som dyker upp i twitterflödet då och då är avskräckande (och underhållande) exempel på investeringstips från TikTok. Så här kan det se ut t ex. Man vet inte riktigt om man ska skratta eller gråta.

På mindre än 10 år har vi alltså gått från att ett typiskt (nåja) blogginlägg inom finans är en genomgång av The Intelligent Investor till videon ovan.

Samir Badran ger investeringstips

Man brukar säga att när taxichauffören börjar ge aktietips vet man att toppen är nära. Vad ska man då säga när Samir Badran gör det?Sarah Sjöström börjar med aktier

Ingen topp är komplett utan att media börjar rapportera om kända (eller för den delen okända) människor som plötsligt börjat intressera sig för aktier. Nu skriver Aktiespararna om att Sarah Sjöström gjort just det.

"Sarah köper en del aktier på egen hand, då har hon gått in med mindre summor i bolag som hon kan relatera till och tycker är spännande. "

"Utöver läkemedelsföretaget, handlade jag aktier i ett företag som tillverkar laddstolpar för elbilar och ett resebolag."

Hur man undviker bubblor

Om man blir lite fundersam med tanke på ovanstående, hur ska man då agera? Att gå ur marknaden helt är dömt att misslyckas så jag tror mer på följande:

* Övervikta undervärderade marknader
* Tillgångsdiversifiera

Alla marknader är förstås inte övervärderade (eller snarare, inte lika övervärderade som den amerikanska). Tittar man på en tioårsperiod visar det sig att finns gott om marknader som inte har samma höga värdering som USA, t ex Asien/tillväxtmarknader eller Europa.

I en globalfond får man cirka 60% USA så här kan man kanske börja vikta över något mot andra marknader. Vilket jag nu faktiskt har gjort så smått i portföljerna Golden Future och Golden Butterfly, inga dramatiska förändringar men jag flyttar några procent från globalfond till Asien och tillväxtmarknader.

Som vanligt tror jag mycket på att ha andra tillgångsslag än aktier och har nyligen börjat köpa i råvaru-ETF:en LCTR. Målfördelning:

Aktier: 50-60%

Guld/silver/råvaror/kryptovalutor: 20-25%

Obligationer/räntor: 5-10%

Kontanter: 10-20%

Av "Guld/silver/råvaror/kryptovalutor" är guld i dagsläget cirka 15% och övriga tillgångsslag någon eller några procent vardera, totalt 20-21%.

1 kommentar:

  1. I teorin är det säkert rätt att gå in i marknader som är lägre värderade. I praktiken så tenderar det dock vara så att om USA går ner kraftigt så följer andra marknader (inte minst tillväxtmarknader) med i fallet.

    SvaraRadera