tisdag 26 november 2019

30-årigt bolån hos Danske Bank



Danske Bank lanserar nu ett bolån med en bindningstid på hela 30 år. Räntan är 2,89%. Högt om man jämför med de cirka 1,5% som för närvarande gäller för obundna lån, lågt om man jämför med det historiska snittet.

Eftersom bindningstiden är så lång får det också den intressanta konsekvensen att Danske Bank skippar kalkylräntan. I normala fall kräver banken att man ska klara av att betala en kalkylränta (i Danske Banks fall 7%) för att få lån men i det här fallet blir ju det ointressant eftersom räntan är fast i 30 år. Det räcker därmed att ha marginaler för att betala just 2,89% för att få lån.

Tanken är väl främst att det ska vara ett lån för de som inte klarar av kalkylräntan idag. Eftersom fler då kan få (större) lån finns det förstås en liten risk att bostadspriserna blir ännu högre.

Den andra gruppen är de som inte vill få några obehagliga överraskningar om räntan plötsligt skulle höjas. Det må kännas avlägset just nu men nån gång borde vi väl komma tillbaka till mer normala räntor om 4-6%... eller? Om 2,89% blir lägre eller högre än snitträntan kommande 30 år är förstås omöjligt att säga.

En okvalificerad gissning är att lånet skulle vara ett dåligt val de kommande fem åren men kan mycket väl vara ett bra val de efterföljande 25.

Med det sagt skulle jag troligen inte välja det lånet själv om jag skulle låna idag utan snarare försöka få så låg ränta som möjligt och amortera mellanskillnaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar