lördag 23 mars 2019

Starkt 2019 för räntefonder


Det är inte bara aktier som har börjat året starkt, detsamma gäller för räntefonder.

Den populära fonden Spiltan Räntefond Sverige har stigit 0,48% hittills i år, vilket är mer än under hela förra året.

Mina val bland räntefonder är IKC avkastningsfond och Spiltan Högräntefond. IKC avkastningsfond är upp 0,94% och Spiltan Högräntefond hela 1,35%. Fortsätter det så året ut skulle det alltså innebära en avkastning på 4-5% för helåret, vilket väl inte är så troligt med tanke på ränteläget. Över 2% skulle jag säga är bra och över 3% mycket bra.

Jag använder räntefonder för att minska risken i portföljen och har i dagsläget cirka 7,5% av portföljen i räntefonder.

Vanliga invändningar mot räntefonder:

Aktier ger mycket mer på lång sikt
Det stämmer förstås, räntefonder blir både en krockkudde när börsen sjunker och en bromskloss när börsen går upp. Är man en defensiv investerare kan man dock få bättre risk/reward genom att ha lite räntefonder.

Räntorna är på väg upp så man ska inte ha räntefonder nu
I normalfallet är det på kort sikt dåligt för räntefonder att räntan stiger, på längre sikt är det bra. Spiltan Högräntefond består dock enligt senaste kvartalsrapporten till cirka 85% av FRN (Floating Rate Note) vilket innebär att den kommer gynnas av höjda räntor även på kort sikt.

Räntorna är förvisso på väg upp men det går mycket långsamt. FED meddelade i dagarna att det troligen inte blir någon mer räntehöjning under 2019. I Sverige blir det eventuellt en (1) räntehöjning under 2019, troligen med 0,25%.

Vid en börskrasch drabbas även räntefonder
Argumentet här brukar vara att vid en riktig kris kommer inte företagen klara av att betala sina lån och då kraschar även räntefonder som innehåller obligationer. Det stämmer för fonder som innehåller obligationer med mycket hög ränta (~10%) då det i så fall rör sig om osäkra lån, så kallade junk bonds eller skräpobligationer.

Några av de största emittenterna i IKC-fonden och Spiltan Högräntefond är bland annat Telia, Nordea och Samhällsbyggnadsbolaget. Är därför inte särskilt orolig för detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar