tisdag 26 februari 2019

Preferensaktiers vara eller icke vara



En preferensaktie är ett mellanting av en obligation och en aktie. Aktiedelen är att den handlas på börsen och kursen därför bestäms av säljare och köpare precis som hos en vanlig aktie (aka stamaktie). Obligationsdelen är att utdelningen är förutbestämd och inte varierar så som för stamaktier.

Vanligen är direktavkastning 6-8% och utdelningen en gång per kvartal. Jag tycker preferensaktier är ett bra sätt att sänka risken i portföljen och samtidigt öka direktavkastningen. Kursen på preffen styrs, åtminstone i teorin, betydligt mer av ränteläget än av hur det går för företaget. Vid höjda räntor blir ränteplaceringar mer attraktivt och tvärtom vid låga räntor.

Med en styrränta på -0,25% och förväntade höjningar borde alltså kurserna på preferensaktier sjunka. Det lär dock inte ske över en natt, eventuellt kommer det en höjning till 0% i år och enligt flera bedömare är det sen osäkert om det blir någon mer höjning under 2020.

En kritik som ibland framförs mot preferensaktier är att uppsidan är begränsad men nedsidan obegränsad. Lite fyndigt men kanske inte helt sant. Vi kan ta Klövern pref som exempel som just nu handlas för 340 kronor och där utdelningen är fastställd till 20 kronor, dvs en direktavkastning på cirka 5,9%.

Vad man menar med begränsad uppsida är att kursen inte kan stiga mycket mer än så, under 6% är ganska lågt för en preferensaktie så få är villiga att betala mer än 340 kronor när det finns stamaktier som ger högre utdelning än så. Tittar man på kursutvecklingen stod dock aktien 10% lägre för 3 månader sen så där fanns visst en uppsida på 10% på kort tid.

Med obegränsad nedsida menas att att eftersom kursen sätts av marknaden så kan den alltid bli 0. Det är förstås sant men det är inget som sker plötsligt och det gäller ju även för stamaktier.

Felet man gör när man avfärdar preferensaktier tycker jag ofta är att man jämför det med aktier och sen kommer fram till att det är dåligt för att det... inte är en aktie. Det är ungefär som att avfärda räntefonder eller guld för att det inte är aktier (det finns det de som gör också i och för sig).

Aktier och preferensaktier har olika syften och jag ser de som olika tillgångsslag. Aktier har man för att kunna nå hög avkastning till hög risk. Preferensaktier har man för att minska risken i portföljen, eller för att få ok avkastning till ok risk om man så vill.

Generellt ger lägre direktavkastning lägre risk och de jag har i portföljen har runt 6% i direktavkastning (förutom sdiptech pref som har drygt 7%). Just nu har jag följande innehav:

Akelius Residential Pref
Klövern Pref
Hemfosa Fastigheter Pref
Sdiptech Pref

Cirka 1% av portföljen i Sdiptech Pref och runt 3% var i de övriga.

Viktigt att hålla koll på om man handlar preferensaktier är inlösenkursen, helst vill man förstås köpa när kursen är under inlösenkursen. Ett undantag är "eviga" preffar som Klövern som har en mycket högt satt inlösenkurs och där det är mycket osannolikt att aktien kommer bli inlöst. I de fallen får man helt enkelt fundera på vilken direktavkastning man accepterar. I Klöverns fall blir direktavkastning 6% vid 333 kronor vilket kanske kan vara en lämplig nivå.

Inlösenkursen kollar man enklast upp på Marcus Hernhags utmärkta sida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar