lördag 4 maj 2019

Inför nästa nedgång



När börsen är nära ATH är det kanske viktigare än någonsin att fundera över vilken risknivå man är bekväm med.

Sparar man (som jag) på riktigt lång sikt, säg 10 år eller ännu längre behöver man i teorin inte bry sig om det så mycket, rent matematiskt bör nämligen 100% exponering mot aktier ge den bästa avkastningen över långa tidsperioder. Det ger tyvärr också de största nedgångarna när en nedgång väl kommer.

Har man inte nerver av stål kan det därför vara lämpligt att inte ha 100% aktier i portföljen. Nedan följer därför några tips som man kan leda till bättre nattsömn om/när nästa stora nedgång kommer. Innehav jag själv äger är kursiverade.

Defensiva/ocykliska aktier
Defensiva eller "ocykliska" aktier är aktier som bör klara en allmän nedgång bättre än cykliska aktier (som går jättebra i högkonjunktur men desto sämre i lågkonjunktur). Hit brukar man räkna aktier inom bland annat läkemedel, teleoperatörer och dagligvaruhandel.

Exempel: Telia, Getinge, AT&T, Pfizer, Johnson & Johnson, Novo Nordisk, ICA, Axfood

Preferensaktier
En preferensaktie är ett mellanting av en obligation och en aktie och prissätts (åtminstone i teorin) mer efter ränteläget än efter hur företaget presterar. En fast utdelning betalas ut, vanligen kvartalsvis och vanligen 6-8%.

Något som är viktigt att ha koll på är inlösenkursen, idealt vill man inte betala mer än lägsta inlösenkurs (vilket dessvärre inte är möjligt för de flesta preffar just nu):

Exempel: Akelius pref, Hemfosa Pref, Klövern pref, Sdiptech Pref

Räntefonder/obligationsfonder
Räntefonder innehåller vanligen företagsobligationer dvs skuldsedlar utställda till mer eller mindre kreditvärdiga företag. Väljer man fond med allt för hög avkastning (och därmed mindre kreditvärdiga företag) finns alltså en risk att fonden tappar rejält med värde vid en större nedgång då företagen inte klarar av att betala sina lån.

Som defensiv placering bör man därför inte välja en fond som ger mer än några procent per år i avkastning.

Exempel: Spiltan räntefond Sverige, IKC Avkastningsfond, Spiltan Högräntefond

Guld
Guld brukar oftast (men inte alltid) stiga i värde när börsen rör sig nedåt vilket gör det till en intressant placering vid nedgångar.

Exempel: Pacific Precious, ETFS Physical Gold

Hedgefonder
En hedgefond har som mål att ge positiv avkastning oavsett börsklimat. Tittar man på hedgefonder som grupp har det inte fungerat särskilt bra men undantag finns.

Exempel: Pacific Multi Asset, Atlant Opportunity

Saxxum Aktiv
I förra inlägget skrev jag om fonden Saxxum Aktiv. Efter det har jag sålt Atlant Multi-Strategy och köpt en post i denna fond istället motsvarande cirka 1% av portföljen.

Förvaltare Peder Du Rietz verkar ha en mycket pessimistisk marknadssyn och tror t ex på negativ avkastning på den amerikanska börsen på fem års sikt. Trots låg exponering mot aktier (ofta 20-40%) har man ändå åstadkommit en bra avkastning. Fonden verkar med andra ord perfekt som defensiv placering och jag kommer troligen öka upp den några procent till i portföljen.

Den som vill veta mer om fonden kan t ex lyssna på placeras intervju med förvaltaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar